Uczeni określili miejsce pierwszej uprawy ryżu

5 października 2012, 08:24

Ryż to obok pszenicy i kukurydzy najważniejsze ze zbóż żywiących ludzkość. Obecnie istnieją tysiące jego odmian, jednak naukowcom udało się określić miejsce pierwszych upraw.



Położenie produktu w reklamie powinno odpowiadać wizualizacji czasu

6 marca 2013, 11:08

Reakcja konsumentów na położenie niektórych produktów w reklamie zależy od preferowanego sposobu wizualizowania czasu.


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Fomalhaut odsłania kolejną tajemnicę

4 października 2013, 12:52

Fomalhaut to niezwykła gwiazda. Cieszy się sporym zainteresowaniem astronomów, gdyż posiada planetę i otoczona jest dyskiem z pyłu. Profesor Eric Mamajek i jego koledzy z Univeristy of Rocherster odkryli właśnie, że Fomalhaut jest systemem potrójnym, a nie podwójnym


Bioplastik doskonalszy niż inne

6 marca 2014, 11:45

W należącym do Uniwersytetu Harvarda Wyss Institute opracowano przemysłową metodę produkcji przedmiotów codziennego użytku z bioplastiku uzyskanego ze skorup krewetek. Przedmioty takie, od obudów telefonów komórkowych, poprzez zabawki, po pojemniki na żywność, mają takie same właściwości jak wykonane z tradycyjnych tworzyw sztucznych, jednak w przeciwieństwie do nich nie obciążają środowiska naturalnego


Znaleziono pierwszy obiekt Thorne'a-Żytkowej

5 czerwca 2014, 10:31

Astronomowie odkryli pierwszą gwiazdę należącą do teoretycznej dotychczas klasy obiektów Thorne'a-Żytkowej (TŻO). TŻO to gwiazda składająca się z czerwonego olbrzyma lub nadolbrzyma, który we wnętrzu ma gwiazdę neutronową. Ich istnienie zostało przewidziane w 1976 roku przez Kipa Thorne'a i Annę Żytkow.


Co dalej z Philae?

17 listopada 2014, 12:59

Po 57 godzinach spędzonych na komecie 67P/Czuriumow-Gierasimienko lądownik Philae zakończył pierwszą fazę swojej misji. Obecnie znajduje się w stanie hibernacji, a specjaliści z ESA próbują ustalić, gdzie wylądował.


Skrajny wysiłek wpływa na przepuszczalność jelit

17 czerwca 2015, 11:47

Skrajny wysiłek, zwłaszcza w gorącu i bez uprzedniego treningu, może prowadzić do wzrostu przepuszczalności jelit, przenikania bakteryjnych toksyn do krwiobiegu i sepsy.


SSD coraz bardziej atrakcyjne cenowo

2 grudnia 2015, 13:18

Szybko spadające ceny SSD powodują, że urządzenia te stają się coraz groźniejszą konkurencją dla tradycyjnych dysków twardych. W bieżącym roku SSD znajdą się w ponad 25% nowych laptopów. W 2017 roku ich udział w rynku wzrośnie do ponad 40%


Polacy pomogą zrozumieć procesy z wnętrza gwiazd

3 czerwca 2016, 12:13

Polscy fizycy zbudują elementy urządzenia, które będzie najsilniejszym laboratoryjnym źródłem promieniowania gamma. Eksperyment w europejskim ośrodku badawczym ELI-NP ma pomóc m.in. w lepszym zrozumieniu procesów zachodzących we wnętrzach gwiazd, w tym związanych z powstawaniem tlenu – informuje Uniwersytet Warszawski.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy